Ћир | LatEng 

Srdjevdan.org      

 Srdjevdan.org

                Порекло, наслеђе, људи

Радуловићи и Пандурице - село Јасенова, манастир Морача

 

Радуловићи су добили презиме по Радулу Лакетином, унуку Илијином, по којем су јасеновски Илићи добили презиме. Радуловићи су ближи по сродству са Радоњићима, него са Радојевићима и Симоновићима. То братство је много млађе по настанку од братстава Радојевића, Илића и Симоновића.

Споро су се бројно повећавали. Од Шћепана имају 15 пасова, а од Радула 10.

Радуловићи су се најприје населили на Подгубање и на Падиште, а затим на Рошца, на Вељу Гору, а много касније у Међупоточје. На Падалишту је живио Милован Радуловић и његов син Радивоје. Сада нико не зна како се звао Милованов отац и његова жена, као ни жена Радивојева. Зна се да је Радивоје имао кћерку Јелену, удату за Милију Симоновића, који је одселио у Чачак око 1920. године, гдје се одселио и Радивоје.

У Јасеновој је живио Петроније Радуловић, али сада његови потомци не знају чији је био по оцу. Умро је и сахрањен је у Јасеновој.

У Бајину Башту су се 1919. г. одселили Богдан и Секуле Вељови, гдје су били до 1926. године, кад су се одселили у Слатину код Бродарева. И данас их има у Бродареву.

Из Јасенове  су 1921. одселили Грујица Ристов и Јагош Агичин, који су већ узели презиме Пандурице, населили су се у Подбишће, а касније у Лепенац. Презиме Пандурица узели су Грујица и Агица Ристови по томе што је сердар Милета Рашовић за њиховог оца Риста Савиног рекао да се у њега може поуздати на страшном мјесту као у граничну караулу - пандурицу. До 1938. г. је и трећи син Ристов, Вељо, имао ово презиме, а тада је поново узео Радуловић.

Сада Пандурица који живе у Мојковцу и околини, као и у неким другим крајевима старе Југославије тј. Србије и Црне Горе, има нешто више него Радуловића, али се сматрају истим братством (што они и јесу).

У Подбишће су се населили синови Петронијеви, Мијајло и Андрија око 1886, послије ослобођења Поља од Турака. Сада у Подбишћу, од Вуксана и Вукашина Мијајлових, живи бројно потомство, а укупно их је 2000. године било 36. У јасеновском засеоку Рошца, остали су Дмитар и Јоксим, чији су потомци касније одселили у друге крајеве, тако да сада у Јасеновој нема Радуловића.

Пандурица је у 10. пасу било тројица (мушких потомака), у 11. петорица, у 12. шесторица, у 13. 15, у
14. 24  и у 15. осморица. Радуловића нема у 15. пасу што значи да су се спорије умножавали него Пандурице. Има више случајева да су Пандурице враћале презимена у Радуловић.

Коришћена књига „Јасенова и Јасеновци: од Шћепана до наших дана“ Ананија Симоновића.

 

Sv. Sergije i Vakho - Srdjevdan
Родослов Радуловића и Пандурица из Јасенове, Морача