Ћир | LatEng 

Srdjevdan.org      

 Srdjevdan.org

                Порекло, наслеђе, људи

Цркве Св. Сергија и Вакха у свету

 

С обзиром на место погубљења Сергија и Вакха у успостављање култа у раном 4. веку, највише цркава било је изграђено у Сирији, Либану (око 17 познатих), Турској, Палестини. Већина тих цркава више не постоји или им је промењена намена. Од 6. и 7. века култ ових светитеља, који је на истоку био један од најзначајнијих, шири се и на западу (Рим, Француска, Венеција, Праг). Интересантно је да град Трст као заштитнике града има Св. Сергија и Св. Ђуста (St. Giusto), док се на грбу града налази копље Св. Сергија.

Црква у Ресафу (Сергиополису), Сирија – првобитна црква изграђена је над гробницом Св. Сергија и Вакха у првој половини 4. века. Епископ Александар Хијерапољски изградио је величанствену цркву у Ресафу 431. године, да би град 434. био претворен у седиште епископске столице, када је убрзо промењено и име града у Сергиополис. Зидови и под цркве били су направљени од камена из околине, док су стубови од црвеног мермера били из једног дела. Сто метара од ове цркве леже остаци још веће и велелепније цркве коју је изградио цар Јустинијан (завршена 559. године). Она је изграђена од истих материјала и са распоредом попут старије цркве. У близини су се налазиле старе цистерне за снабдевање града водом од кишнице, које су у то време претворене у огромне конаке за хиљаде ходочасника из читавог света. Читав овај јако утврђени комплекс разорен је и опљачкан 616. године од стране Персијанаца. У 8. веку на простору цркве изграђене су две велике палате калифа Хишама ибн-Абдул Малика. Арапи ову цркву зову Мар Саркис (Свети Сергије) и данас је веома мало остало од оригиналне архитектуре, али се и према остацима може доста закључити о њеној величини и лепоти, што говори и о значају култа светитеља. Делови цркве су временом коришћени као џамија.

Црква у Малули, Сирија – саграђена је пре 325. године, јер се у њој налази кружни олтар паганског типа какви су забрањени одлуком Првог васељенског сабора у Никеји 325. године (црква је вероватно саграђена на месту или у непосредној близини старијег паганског храма). На истом црквеном сабору учествовао је и Еутихијус (Eutichius), чије се име помиње као епископа Св. Сергија у Малули, што је доказ веома раног успостављања култа овог светитеља у Малули. Садашња црква налази се у оквиру православног манастира, једног од настаријих на свету, са богатом колекцијом икона. Малула је позната и као место где становништво између себе говори арамејски, матерњи језик Исуса Христа.

Црква у Каиру – добро очувана коптска црква у старом центру града. Носи име Abu Sergah (Св. Сергије), али је посвећена и Св. Вакху. Саграђена је у раном 5. веку (могуће и у 4. веку), изнад пећине у којој је, према легенди, боравила света породица. Оригинална зграда изгорела је око 750. године, да би након тога црква била обновљена у другој половини 8. века. Наредних векова на њој су стално вршена дограђивања и преправке, али се и даље сматра моделом раних коптских цркви у Египту и најстаријом очуваном у Каиру. Пространа унутрашњост цркве подељена је на три брода са два реда стубова. У крипти (дубокој 10 метара) испод цркве налазе се остаци старије цркве изграђене изнад пећине. Абу Серга је служила као место избора многих поглавара коптске цркве од краја 7. века, данас је то епископска црква Каира. 

Црква у Босри, Сирија – посвећена Св. Сергију, Вакху и Леонту, верује се да је коришћена као модел за прављење цркве Свете Софије у Истанбулу, саграђена око 525. године. Као и све остале грађевине у Босри црква је била изграђена од локалног црног базалта. То је прва таква грађевина квадратне основе са куполом. Данас постоје само рушевине као туристичка атракција.

Црква у Истанбулу – цар Јустинијан наредио је да буде саграђена негде између 527. и 536. године. Исти градитељ је правио и Свету Софију, према конструкцијским решењима примењеним за цркву Св. Сергија и Вакха (савременици су ову цркву звали „Мала Св. Софија“). Црква је претворена у џамију у првој половини 17. века.

Црква у Акри, Палестина – саграђена за време Јустинијанове владавине.

Црква у селу Нитл, Јордан – остаци цркве из 6. века посвећене Св. Сергију леже десетак километара од града Мадобе, у римској провинцији Арабији. Она чини део већег комплекса и као таква постојала је најмање следећа три века. Одликују је богати остаци подног мозаика, а поред ње је постојала још једна црква, непознатог свеца. Тај део Јордана и данас има значајан проценат хришћанског становништва, које је у 6. веку припадало номадској групи племена Бану Гасан (Banu Ghassan).

Црква у Риму – црква Св. Сергија и Вакха у Риму саграђена је у 7. веку на северној страни ватиканске базилике, док се у подножју Капитола налазила ђаконија под иманом Св. Сергија и Вакха.

Црква у Анжеру, Француска – потиче из средњег века. На том месту је средином 7. века саграђен манастир са црквом, посвећен Св. Сергију. Данашњи манастир је обновљен 1059. године, када је и посвећен Св. Сергију и Вакху.

Црква у месту Кројцебра, Немачка – данашња црква саграђена је 1739-1740. године, посвећена је Св. Сергију и Вакху. У документима је остало записано да је та црква први пут поменута 1374. године.

Црква у селу Вехингену, Немачка – црква Св. Сергија и Вакха налазила се у средњовековном селу Вехингену (Vöhingen), које је данас напуштено, у немачкој покрајини Баден-Витемберг. Црква је забележена у натписима и у локалној топономастици. Археологија је показала да је током времена црква четири пута била дограђивана, у првој фази то је била дрвена црква. Данас постоје само масивни темељи.

Манастир Св. Вакха у Хирбет-Хани, Израел – У месту Хирбет-Хани (Израел), недалеко од града Рош ха-Ајн и отприлике око 40 километара од Јерусалима и 20 километара од Тел Авива, налазе се развалине манастира из 6. века посвећеног Св. Вакху. Сам манастир је био женски о чему говори натпис на грчком. Археологија је потврдила да је у питању манастир Св. Вакха, што је, за сада, први доказ постојања цркава и манастира посвећених само овом свецу.

 

Sv. Sergije i Vakho - Srdjevdan