Ћир | LatEng 

Srdjevdan.org      

 Srdjevdan.org

                Порекло, наслеђе, људи

Цркве Св. Сергија и Вакха

Цркве у свету
Цркве у региону западног Балкана

Цркве посвећене овим светитељима простиру се на огромном простору од Рима и Анжера у Француској на западу до обала Еуфрата на истоку, досежући на југу Египат и долину Нила. Најстарија црква настала је у Росафу или Ресафу у Сирији у 4. веку, прастаром граду из доба Асираца, који се помиње и у Библији (Књига пророка Исаије, 37:12). На том месту, где је и Св. Сергије погубљен, подигнута је црква Св. Сергију и Вакху, па је због значаја култа и величине цркве тај град у 5. веку прозван Сергиополис. За време цара Јустинијана (527-565) култ се ширио Византијом, па су осниване и нове цркве, у Цариграду, данашњем Каиру, као и цркве на западу. Надирања Персијанаца и Арапа у 7. веку потиснула су хришћане на истоку, па су, између осталог, страдале и цркве, међу којима је била и црква у Сергиополису.

Избијањем борбе око икона у Византији у 8. веку, велики број монаха одлази на запад, где су иконе и даље поштоване. То је време када се оснивају на приморју јужног Јадрана манастири, док се неки, према предањима настали у доба Јустинијана, обнављају. С обзиром да је то и време примања хришћанства код Јужних Словена, може се претпоставити да је култ Св. Сергија и Вакха веома рано присутан код словенског живља на Балкану, о чему сведочи и велики број цркава на простору који су Словени населили. О значају култа ових мученика сведочи и позната црква код Скадра, у којој су сахрањивани владари Зете из династије Војислављевић у 11. и 12. веку.

Највећи број цркава Св. Сергија и Вакха уништен је дејством људи и времена. Неке од њих су у разарањима и пљачкањима трајно опустеле, неке су једноставно напуштене током времена, док је значајан број оних које су претворене у џамије.

Crkva Sv. Sergija i Vakha Podi
Црква Св. Сергија и Вакха у Подима код Херцег Новог
(преузето из књиге Сретена Петковића, Културна баштина Црне Горе, Нови Сад 2003)

 

Sv. Sergije i Vakho - Srdjevdan